Dit is het tijdperk van samenwerking en gedeeld gebruik, ook op het werk. Er komen steeds meer ruimtes voor “coworking”. Die veranderingen worden in de hand gewerkt door nieuwe digitale technologieën. Binnen minder dan 25 jaar zal de werkomgeving binnen alle sectoren totaal veranderd zijn.

In deze collaboratieve jungle is nadenken over de nieuwe manier van werken, aan de hand van de evolutie in digitale technologieën, een opdracht waaraan tal van onderzoekers en bedrijven zich met de nodige ernst hebben gewijd. Hun scenario’s zijn gebundeld in een studie met de naam Smart Workplace 2040. Zo vermeldt deze studie dat de werknemer van morgen als enige zal beslissen over de keuze van zijn werkruimte. Hij zal thuis kunnen werken, in een ruimte voor coworking of op kantoor. Op kantoor moet zijn ruimte moduleerbaar zijn en worden aangepast aan de projecten van de dag: innovatie, concentratie of vergaderingen.

” De kantoorruimte ondergaat een metamorfose op het ritme van een nieuw werkconcept. Dit kadert in de zogenaamd participatieve maatschappij die wordt georganiseerd volgens een deeleconomie. ” – CBRE

 

Voor de organisaties van vandaag kondigt zich een ware revolutie aan. Dit rapport bereidt hen daarop voor. Ze moeten beginnen met hun organisatie te herbekijken, rekening houdend met de “New Way of Working” van hun medewerkers: het competentiebeheer op een uitgestrekt gebied tot buiten de muren van het bedrijf (erg flexibele werkuren), duurzame technologische oplossingen voor bepaalde businessaspecten en on-demand tools om zich aan te passen aan de dagelijkse behoeften van werknemers, partners en klanten.

smart-workplace-2040

Er verschijnen reeds nieuwe vormen van samenwerking intra muros. Er kan creativiteit ontstaan uit interacties tussen collega’s die normaal weinig met elkaar omgaan. De concepten ‘coworking’ en ‘corporate’ vloeien samen en geven de creativiteit de vrije baan; zo ontstaat corpoworking.

shutterstock_525066214

Al die scenario’s zijn niet langer sciencefiction. Veel bedrijven hebben er reeds hun tanden in gezet. De werkomgeving is gedigitaliseerd en gemoderniseerd. Ze is “smart” geworden. Overigens ook geen “New World of Work” zonder smart building!

In België zal Microsoft BeLux in 2018 zijn toekomstige kantoren inrichten op de luchthaven van Zaventem (Brussel). De vestiging zal door haar strategische ligging niet alleen toegankelijkheid en mobiliteit uitdragen, maar zal bovendien integraal “smart” zijn.

” Wij zijn bijzonder trots om ons ‘Internet-of-Things’ kantoor op deze unieke plek te mogen vestigen. We willen in ons nieuw kantoor duurzaamheid, levenskwaliteit en ecologie omarmen. Bovendien zullen onze klanten en partners zich kunnen onderdompelen in de nieuwste evoluties rond onze cloud-technologie zoals Internet of Things, bots, machine learning en artificiële intelligentie. ” – Michael Beal, General Manager van Microsoft Belux

Microsoft wil op die manier andere bedrijven ertoe aanzetten om ook de weg van digitale transformatie in te slaan.

De onderneming van morgen wordt vandaag gebouwd.

Meer weten over de digitale workplace?

Benieuwd naar al onze digitale oplossingen ? Bezoek ons Digital Center in Zaventem!