Staat straks allicht met stip in de trendlijstjes voor 2019: ‘microservices’. Dat is een applicatie-architectuur die enorm aan populariteit wint. Het is de technologie achter softwarecontainers, waarmee je toepassingen in stukjes kunt knippen. Daardoor gaan bedrijven softwarecode veel sneller upgraden en nieuwe functies lanceren dan met klassieke virtuele machines. Aan infrastructuurzijde is het wel een klassiek IT-verhaal: voor elke situatie is iets anders nodig. Laat je dus niet te snel voor een kar spannen. Op 16 oktober nemen we in de Brabantse Golf de verschillende containerarchitecturen onder de loep, met aandacht voor missers en successen. We hebben op het evenement veel aandacht voor de cloud, dat alle componenten voor deze nieuwe toepassingen ter beschikking stelt. Cloud is immers software-defined, wat betekent dat je heel wat kunt automatiseren. Sterker nog: als je geen gebruik maakt van de automatiseringsmogelijkheden, heeft cloud geen toegevoegde waarde. Als je je beperkt tot lift and shift van virtuele servers naar de cloud, verander je niets ten gronde en zal het scenario mogelijk zelfs duurder uitvallen.

WE GAAN APPLICATIES OPNIEUW ZELF BOUWEN

Maar terug naar onze containers. Door de pijlsnelle opmars van DevOps – waarbij infrastructuurteams veel nauwer samenwerken met softwareontwikkeling – vinden bedrijven zogenaamde monolithische applicaties niet langer handig. Ze willen sneller functies kunnen activeren of aanpassen.

Dat heeft twee gevolgen: enerzijds zien we dat bedrijven hun klassieke applicaties ‘ombouwen’ en opdelen in microservices. Anderzijds zien we een einde komen aan de populariteit van pakketsoftware, met name voor customer-facing toepassingen. Bedrijven willen vernieuwend zijn. Er is dus weer een trend naar eigen softwareontwikkeling, maar dan met containers.

Die zijn immers scale-out ready om snelle groei op te vangen én always-on. Alles wat een moderne toepassing nodig heeft. De architectuur die zich het beste leent tot deze nieuwe vorm van computing, is cloud – public of private in functie van het project en de verdere ambities van het bedrijf. Daarbij is het vooral van belang om ‘zo open mogelijk’ te werken. Er zijn veel technologieën op de markt, maar er is evenveel lock-in. IT evolueert en er zijn cases genoeg waar men na twee jaar tegen de grenzen van gesloten systemen aanbotste. Let daar goed voor op.

ONTWRICHTING

Wanneer komen containers dan bijvoorbeeld goed van pas? Als je een treinticket bestelt met je smartphone, kun je met dezelfde app niet alleen je reis uitstippelen maar meteen aansluitende tram- of bustickets aankopen. Daarvoor moet je systemen kunnen koppelen van verschillende organisaties, in een omgeving die snel aanpasbaar is. Met zware ERP-software lukt dat niet erg vlot.

“In het geval van zo’n customer experience is het essentieel om jezelf te ‘ontwrichten’. Je moet snel kunnen schakelen of de concurrentie wordt sneller in het brengen van features”, weet Erik Zandboer van onze partner Dell EMC. Zij trekken vandaag voluit de kaart van software-defined en cloud, en hebben verschillende scenario’s klaar voor containerarchitecturen.

BELANG VAN ORKESTRATIE

Die kun je opdelen in drie componenten: virtualisatiesoftware voor virtuele netwerken en software-defined storage, orkestratiesoftware voor het beheer van containers en hardware waarop de containers kunnen draaien. De orkestratietool is de spil in het web en een single point of entry naar al je clouds. De populairste tools werken daarom allemaal met open source technologie.

Econocom werkt zowel aan hardware- als aan softwarekant met een drietal partners. Elke situatie is verschillend en dus adviseren we onze klanten op maat van hun project en ambities, maar wel altijd in een multicloud-aanpak, zodat eerdere en toekomstige investeringen niet verloren gaan.

POSITIE VAN IT-MANAGER WINT AAN BELANG

Bij onze klanten die zijn overgeschakeld naar containertoepassingen zien we maandelijkse updatecycli in plaats van halfjaarlijkse upgrades, is de time-to-market drie keer zo snel, wordt code 46 (!) keer sneller uitgerold en verdubbelt de productiviteit van de ontwikkelaars omdat ze ook meteen infrastructuurcommando’s voor hun toepassingen kunnen automatiseren.

IT-managers die de kaart van softwarecontainers trekken, maken zich dus populair bij hun team. Anderzijds winnen ze aan belang in de boardroom: IT heeft niet langer een louter ondersteunende functie, maar bepaalt mee het ritme van de business.

U was niet op ons Multi-Cloud event van 16/10 maar u wilt graag meer weten? Download de presentaties hier.