IT outsourcing is en blijft een absolute trend in België. Volgens een jaarlijkse studie naar IT sourcing van Whitelane Research bij meer dan 550 bedrijven met een minimum jaarbudget van 1 M €, wil maar liefst de helft in België en Luxemburg de komende twee jaar meer van zijn IT gaan outsourcen. Met een Europees gemiddelde van 38% liggen de groeiverwachtingen voor BeLux (50%) opvallend hoger dan voor Frankrijk (26%) en UK (27%). De tendens is het grootst in de financiële dienstverleningssector en de industriële sector.


Bron: Whitelane Research, 2019 IT Sourcing Study Belgium & Luxembourg

Wat zijn nu de voornaamste voordelen van IT Outsourcing? Whitelane legt de vraag voor aan CIO’s in hun onafhankelijke studie. Dit zijn volgens de CIO’s de 5 voornaamste redenen waarom outsourcing onvermijdelijk wordt in 2019.

1.      Focus op uw eigen business

65% van de ondervraagde CIO’s stippen ‘focus on core business’ aan als de voornaamste reden om IT te gaan outsourcen. Het is noch efficiënt, noch mogelijk om in alles goed te zijn. Dat geldt vooral voor kleine en middelgrote bedrijven.

Concentreer u op waar uw organisatie in uitblinkt en vertrouw op een IT outsourcingbedrijf voor uw IT beheer. Outsourcing kan u helpen om gefocust te blijven op uw kernactiviteit en niet langer afgeleid of tegengehouden te worden door complexe IT beslissingen.

2.      Toegang tot resources

Met IT sourcing hoeft u zich geen zorgen te maken over het rekruteren van gekwalificeerde IT medewerkers. Dit is een tijdrovende zoektocht voor de HR afdeling. Het is geen geheim dat gekwalificeerde IT consultants moeilijk te vinden zijn.

Uw IT service provider zal zich moeten buigen over de voorziening, planning en training van IT specialisten. Uzelf kan erop rekenen dat u steeds beroep kan doen op professionals met de juiste skills en ervaring om eender welk IT probleem op te lossen. Een gedifferentieerd team van specialisten dat u intern nooit bij elkaar krijgt.

3.      Kosten reduceren

IT support outsourcen is gunstiger dan het opzetten van een intern IT team. Organisaties die alle IT services intern proberen te organiseren, hebben hogere research, development en implementatiekosten. Een goed IT bedrijf zal u jaren ervaring brengen en u van in het begin heel wat kosten besparen.

Bij IT outsourcing kan u zich verwachten aan een vaste maandelijkse prijs of een prijs per gebruiker. De exacte prijs hangt vaak af van het aantal gebruikers of het niveau van support, maar als u offertes gaat opvragen, zal IT outsourcing meestal de goedkopere optie zijn.

4.      Verbeteren van de service kwaliteit

Een interne IT medewerker heeft een geïsoleerde blik, hoeveel training die ook volgt. Slechts weinig problemen zijn nieuw voor IT service bedrijven, die gelijkaardige problemen meerdere keren zien.

U kan er ook vanuit gaan dat u 24/7 beroep kan doen op een IT professional, terwijl interne medewerkers niet de klok rond werken en voor langere periode op vakantie gaan. De meeste IT outsourcing bedrijven bieden een continue servicedesk.

5.      Innovatie

U zult wel al aan den lijve ondervonden hebben hoe snel hardware en software verouderd in het digitale tijdperk. Niet onlogisch dat 40% van de ondervraagde CIO’s, innovatie een belangrijk voordeel van IT outsourcing noemen. Een IT outsourcingpartner houdt continu de vinger aan de pols, dat is nu éénmaal hun core business. Zij zijn dan ook het best geplaatst om u bij te staan met advies om uw IT budget efficiënt te gaan besteden. Bovendien brengt een service provider ervaring met IT uit andere bedrijven ook naar uw organisatie.

Een kwaliteitsvolle IT service organisatie zal de juiste resources hebben om nieuwe projecten onmiddellijk op te starten. Om diezelfde projecten intern uit te voeren, kan het weken tot maanden duren om de juiste mensen aan te werven.

Bron: Whitelane Research, 2019 IT Sourcing Study Belgium & Luxembourg

De risico’s van IT sourcing? Critici zullen erop wijzen dat u met IT outsourcing de controle verliest over uw IT infrastructuur en support.

Heeft u een dringend IT probleem, dan zou een intern team daar snel op kunnen reageren, waar u bij een service provider bij wijze van spreken in de lijn zou moeten wachten. In realiteit komt het neer op concrete afspraken met uw partner.

Zorg dat jullie verwachtingen op vlak van support op elkaar afgestemd zijn en neergeschreven in een service level agreement. Een SLA zou ook de afspraken over gegevensbeveiliging en privacy overeenkomsten moeten bevatten. Met een goede overeenkomst voorkomt u ook onverwachte kosten.

Uw ervaring met IT outsourcing zal dus heel sterk afhangen van de service provider die u kiest. Informeer naar klantengetuigenissen en klantenretentie. Die kunnen u een beter inzicht geven in de kwaliteit.

Econocom is nummer 1 in klantentevredenheid voor IT outsourcing services

In de jaarlijkse studie van Whitelance scheert Econocom hoge toppen op vlak van klantentevredenheid.

Samen met TCS, haalt Econocom de hoogste tevredenheidsscore (80%) in IT outsourcing services. We komen naar voor als de meest flexibele provider.

Het spreekt vanzelf dat we erg trots zijn op deze resultaten”, zegt Chantal De Vrieze, Managing Director van Econocom Belux. “Tegelijk motiveert het ons om onze operationele processen continu te verbeteren voor een optimale klantentevredenheid. Het is een van de speerpunten van ons strategisch plan ‘e for excellence’. We gaan daarom ook aan de slag om enkele domeinen scherper te krijgen, zoals transformatie via AI en automatisatie, cloud en innovatie. Tevreden klanten zijn onze beste ambassadeurs

Bron: Whitelane Research, 2019 IT Sourcing Study Belgium & Luxembourg

Overweegt u om een deel van uw IT te gaan outsourcen of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, contacteer dan één van onze outsourcing specialisten. Ze zullen met u door de mogelijkheden van Econocom gaan en jou adviseren over het samenwerkingsmodel dat het beste bij uw bedrijf past. Bovendien kunnen onze experts u een idee geven van de kosten van IT outsourcing zodat u die kan aligneren met uw IT-budget.