Met de digitale werkplek willen we medewerkers connecteren, hen helpen om beter te communiceren en samen te werken. De productiviteit van de werknemers en efficiënte informatie-uitwisseling zijn crucialer dan ooit. B2C definieert de standaarden voor de werkomgevingen in B2B. De gebruiker neemt de macht en verwacht van de ICT afdeling dat die heel ‘agile’ omgaat met zijn/haar verwachtingen. Een situatie waar veel organisaties vandaag best wel mee worstelen.

De werkplek wordt digitaal

4 grote trends

De werkplek verandert drastisch. Bij Econocom zien we 4 trends:

Multi-generation workforce
Generaties Y en Z werken op een andere manier dan babyboomers die met heel veel kennis in het hoofd de arbeidsmarkt verlaten. Vandaag zoeken bedrijven oplossingen om die kennisoverdracht mogelijk te maken en anders functionerende doelgroepen vlot te laten samenwerken.

Information overload
Informatie groeit aan een exponentiële snelheid. Werknemers vinden niet of niet voldoende snel de gezochte informatie of data, ondanks alle nieuwe technologieën.

Need for speed
Er is een toenemende behoefte aan een meer efficiënte samenwerking, een hogere beschikbaarheid van nieuwe applicaties en toepassingen, en onmiddellijke support. Indien gebruikers niet snel genoeg worden ondersteund, nemen ze hun toevlucht tot eigen ‘shadow IT’ met alle risico’s vandien.

As-A-Service
Gebruik belangrijker dan bezit: na B2C is nu ook de overschakeling naar as-a-service modellen in B2B ingezet. “Vanuit de nood om de gebruikerstevredenheid te optimaliseren, stellen we vast dat organisaties met name ondersteuning vragen gaande van adviesverlening over dienstverlening tot outsourcing, telkens met een focus op flexibilisering, gepersonaliseerde services, verhoogde productiviteit en as-a-service”, stelt Catherine Sterck, Director Econocom Products & Solutions Belux en User Solutions Manager.

Een verhoogde produktiviteit dankzij gepersonaliseerd ICT materiaal.

GROEIENDE BEHOEFTE AAN FLEXIBILISERING EN PERSONALISERING

In functie van gebruikersprofielen en werkomgeving zien we dat organisaties vandaag op zoek zijn naar flexibilisering van het werkplekbeheer. Een mobile worker heeft een ander toestel nodig dan iemand die een administratieve functie vervult. Een VIP vereist een ander supportniveau dan een televerkoper. “Wij helpen bedrijven graag bij het maken van de juiste keuzes omtrent devices en licenties, configuraties en lifecycle management, service support levels en “flavours”. Bedrijven moeten vandaag echt stilstaan bij de tevredenheid van de eindgebruiker: hoe kunnen ze de beste devices met de beste technologieën ter beschikking stellen. Hoe kunnen ze nu anticiperen op de flexibiliteit die in de toekomst zal worden geëist.”, stelt Catherine Sterck.

Niet alleen ICT en Aankoop worden met deze noden geconfronteerd. Ook HR-afdelingen staan voor deze uitdagingen in het kader van retentie en rekruteringsbeleid. Steeds meer organisaties zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en mediabedrijven denken na over de flexibilisering en personalisering van loonpakketten, over het aanbieden van digitale devices in plaats van bonussen in hard cash. “In dat kader zien wij een belangrijke groei van programma’s zoals Plan Device en Plan Cafetaria. Bedrijven zijn daarbij op zoek naar externe knowhow om dit soort programma’s op te zetten, naar advies rond het type devices dat ze best kunnen aanbieden of de inrichting van een online catalogus en e-procurement tool, de integratie met bestaande ERP- en HR-systemen, home delivery, online betalingssystemen, enzovoort. HR-afdelingen zijn vaak belast met de praktische uitwerking daarvan, maar hebben niet de tijd of de kennis om alle operationele processen op te zetten.”

VERHOOGDE PRODUCTIVITEIT DANKZIJ GEPERSONALISEERDE SERVICES SUPPORT

Door de combinatie van verschillende generaties en verschillende types eindgebruikers zien we de laatste jaren heel wat evoluties op het vlak van servicedeskdiensten voor eindgebruikers, ook bij Econocom. “Meer en meer zijn onze services gericht op autonomie, op het faciliteren van ‘change’, op het verhogen van operationele efficiëntie en servicekwaliteit in combinatie met kostenreducties. Ook hier focussen we op end-user satisfaction”, verduidelijkt Catherine Sterck.

Econocom evolueert naar een geïntegreerd toegangsplatform (OneDesk) van waaruit gebruikers kunnen opteren voor een chat service, self-help, self-care. Dit alles in combinatie met support services (service desk, services catalogue, application catalogue, ITSM) en proximity services voor gebruikers die liever face-to-face bediend worden. Door Econocoms geïndustrialiseerde back-office kan een end-to-end service worden gegarandeerd (stockbeheer, logistiek, swap services).

AS A SERVICE EN ONE STOP SHOPPING

IT-afdelingen focussen vandaag steeds vaker op een ‘worry-free’ approach. Ze zoeken een partner die alle zorgen rond werkplekbeheer kan wegnemen en end-to-end services kan aanbieden, gaande van aankoop en configuratie van devices, over levering en installatie on-site of on-desk, lifecycle management, swap services, service desk support – allemaal verpakt in een all-in prijs per toestel. “Econocom heeft in dit opzicht een unieke positie in de markt: dankzij de complementariteit van sourcing, services en financiering kan Econocom modulaire end-to-end oplossingen bieden”, besluit Catherine Sterck.

 

‘Single point of contact’ voor flexibel beheer en financiering van nieuwe werkplekken. “Dankzij de expertise van Econocom kunnen we er op vertrouwen dat onze medewerkers in goede handen zijn wanneer ze hulp nodig hebben. Daardoor kan onze IT-afdeling zich volledig focussen op de kernactiviteiten van MSC en het ondersteunen van de business lines.”– Gert Dreesen, CIO van MSC

 

 

Meer mogelijkhden op het vlak van mobiliteit en productievere medewerkers. “Dankzij ons contract met Econocom hebben wij één aanspreekpunt voor alle ICT-gerelateerde diensten: leveren van toestellen, advies, projecten en financiering. Door de hardware in operationele kost te nemen, heeft dit een veel kleinere impact op de begroting en kan de gemeente veel sneller innoveren.”- Dimitri Lefevre, IT Diensthoofd Gemeente Knokke-Heist

 

Catherine Sterck is Managing Director van de afdeling Products & Solutions en User Solutions Manager bij Econocom Belux.  Met een boekhoudkundig diploma van Ephec op zak, heeft zij eveneens een bijkomende opleiding van commercieel beheer aan de Solvay Business School in Brussel gevolgd.  Catherine Sterck vervoegde Econocom in 1990 en bouwt er haar loopbaan als sinds al 27 jaar uit! Steeds met de focus op klanten, ontwikkelt ze in 2015 het Digit-all Users aanbod.  Dit aanbod reikt vooral expertises aan die rechtstreeks steunen op haar ervaring binnen de gebruikersomgeving, -uitrusting, en de verschillende werkplaatsen.

 

Op zoek naar advies rond digitale werkplek? Contacteer ons!