Als u onze vorige blogs over hyperconverged infrastructure las, weet u dat er ook wat changemanagement nodig is. Uw IT-teams zullen anders samenwerken en u zult uw infrastructuur anders aankopen, uitrollen en beheren. Voldoende redenen om het aanlokkelijke concept te parkeren, denken we dan. Waarom bedrijven dan toch de stap naar een hypergeconvergeerde infrastructuur zetten? Omdat er heel wat voordelen aan verbonden zijn, niet alleen op technisch vlak.

U MOET GEEN NIEUWE IT-SPECIALISTEN AANWERVEN

In uw datacenter bevindt zich een brede waaier aan technologie waarvoor u telkens andere IT-specialisten in dienst heeft om ze te ondersteunen. Die hoeveelheid technologieën neemt snel toe, maar dat geldt doorgaans niet voor uw IT-budget. Nieuwe specialisten aanwerven wanneer u een nieuw onderdeel toevoegt aan uw datacenter zit er helaas niet altijd in. Gelukkig is aanwerven en intensief trainen bij hyperconverged infrastructure niet nodig. Die infrastructuur is reeds getest, geïnstalleerd, volledig geïntegreerd,  en dus volledig klaar voor gebruik zonder veel inspanningen van uw IT-medewerkers. Bovendien zorgt het virtualisatielaagje ervoor dat het beheer vrij eenvoudig is. Daardoor kan uw huidige team gewoon aan de slag met de technologie.

U MOET MAAR BIJ ÉÉN IEMAND ZIJN

Hyperconverged infrastructuur verzamelt de beste onderdelen voor rekenkracht, opslag, netwerkconnectiviteit en virtualisatie van verschillende leveranciers in één toestel. Moet u dan afspraken maken met al die verschillende bedrijven? Nee, uw hypergeconvergeerde infrastructuur haalt u altijd bij één leverancier. Gedaan met verschillende klantenrelaties onderhouden dus. Ook bij defecten of problemen heeft u slechts één aanspreekpunt. U wordt dus niet van het kastje naar de muur gestuurd door leveranciers die de fout telkens bij een ander leggen. De enige vraag: wat gaat u met al die vrijgekomen tijd doen?

U BEHEERT UW IT-KOSTEN BETER

Aan nieuwe technologie die uw IT-omgeving eenvoudiger, efficiënter en uitbreidbaar maakt, hangt noodgedwongen ook een prijskaartje. Initieel zal uw hyperconverged infrastructure niet minder kosten dan wanneer u andere technologie inkoopt voor uw datacenter. Wel heeft u er de kosten van uw datacenter beter mee onder controle en zal u die op termijn zelfs zien dalen. U kan met hypergeconvergeerde infrastructuur besparen op drie vlakken. Als eerste liggen uw storagekosten lager omdat u geen dure SAN-, NAS- of DAS-hardware nodig heeft. Daardoor liggen ook de kosten voor koeling en onderhoud een stuk lager. Ten tweede hoeft u niet preventief extra capaciteit in te kopen om toekomstige groei te ondersteunen. Omdat hyperconverged infrastructure eenvoudig en snel uit te breiden is, investeert u enkel wanneer het nodig is. Als laatste bespaart u ook op administratief werk. U haalt uw infrastructuur bij één leverancier waardoor uw IT-medewerkers minder tijd – en bijgevolg geld – moeten spenderen aan het onderhouden van klantenrelaties.

HYPERCONVERGED INFRASTRUCTURE ZORGT DAT U EEN IT-AS-A-SERVICE-STRATEGIE KAN OPZETTEN

Uw hypergeconvergeerde infrastructuur is dan wel een blok hardware, toch kunt u het gebruiken om van IT-infrastructuur een dienst te maken. De technologie biedt u namelijk alles van rekenkracht tot virtualisatie in een totaalpakket. Nieuwe sites, business-activiteiten of applicaties kunnen daardoor via nodes in slechts enkele minuten worden geïntegreerd in de IT-omgeving van een bedrijf. Een bedrijf huurt bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid ‘datacenter’ bij u voor een vast bedrag per maand. U houdt alles draaiende op een hyperconverged infrastructure on-premise bij uw klant. Is er een defect, wilt de klant meer rekenkracht of een nieuwe toepassing, dan voegt u snel een node toe. De IT-infrastructuur kan daardoor aangeboden worden als een dienst. Iets wat niet mogelijk is bij een traditioneel datacenter waar het soms weken duurt om nieuwe applicaties of componenten toe te voegen.

ALTIJD DE LAATSTE NIEUWE TECHNOLOGIE

Hyperconverged infrastructure werkt met open standaarden, waardoor uw IT-infrastructuur ook een open omgeving wordt en u toepassingen en componenten van gelijke welke leverancier kunt gebruiken. U bent dus niet gelimiteerd tot het ecosysteem van een leverancier zoals bij een traditionele silostructuur, maar kunt gerust kiezen uit de toenemende open source softwareontwikkelaars of managementtools van derden. U kunt altijd aan de slag met de laatste innovaties.

Benieuwd hoe uw bedrijf zijn voordeel kan halen uit hyperconverged infrastructure? Neem gerust contact op en we bekijken het samen met u.

Lees meer over hyperconverged infrastructure:

Wat is dat eigenlijk, hyperconverged infrastructure

3 tips om van start te gaan met hyperconverged infrastructure

6 criteria om een goede partner te kiezen voor uw hyperconverged infrastructure-project

Belgische bedrijven kiezen voor multicloud strategie