De manufacturing-industrie staat vandaag voor grote veranderingen. Businessprocessen worden geautomatiseerd, innovaties als IoT en Industry 4.0 veranderen de manier waarop productieomgevingen werken en dataveiligheid en data-analyse is belangrijker dan ooit. De basis waarop al deze evoluties worden gebouwd is een stevig IT-fundament.
Steeds meer productiebedrijven doen beroep op hybride infrastructuren om zich te wapenen voor de toekomst. Een combinatie van virtuele omgevingen als private cloud en SaaS-applicaties met on-premise IT biedt een solide basis voor toekomstige groei. Uit een recente studie van het Engelse onderzoeksbureau Vanson Bourne blijkt dat vandaag nog maar 19% van de organisaties in de manufacturing kiest voor een hybride omgeving. Toch zijn fabrikanten van plan hun hybride cloudimplementaties in 2021 te verhogen tot 45%, een stijging die veel sterker is dan in andere sectoren.
Hybrid IT in de manufacturing: welke architectuur vormt de basis voor succes?
Hybride omgevingen bestaan er in verschillende vormen en maten. Hybrid IT is geen one-size-fits-all oplossing, maar draait om maatwerk. De soorten workloads, het type data en het aantal bedrijfskritische applicaties bepalen welke infrastructuur het best voldoet aan de noden en uitdagingen van een onderneming. Hoe ziet een succesvolle hybride architectuur in de manufacturing eruit? Het Amerikaanse onderzoeksbureau Technology Business Research (TBR) onderzocht welke omgeving IT executives in de manufacturing voor welke workloads kiezen.
Cloud: grote datavolumes en onvoorspelbare capaciteit
Cloud wordt in de manufacturing steeds populairder. Cloud is schaalbaar, kostenefficiënt en flexibel – perfect voor workloads met grote datavolumes of een wisselende capaciteitsbehoefte. Wanneer wordt dit interessant in manufacturing? De analyse van processen vereist vaak veel rekenkracht. Met een hybride- of multi-cloud omgeving kunnen batch verwerkingen gebeuren in de omgeving die op dat moment het voordeligst is. Analyse is de grootste driver voor manufacturing, of het nu gaat over het aanleveren van goederen, de prestaties van productielijnen of de efficiëntie van het voorraadbeheer, manufacturing moet massa’s gegevens verwerken en als dat steeds kan in de meest kostenefficiënte omgeving, wint de hele onderneming.
Uit het onderzoek van TBR blijkt dan ook dat bedrijven voor hun niet-bedrijfskritische workloads meer en meer kiezen voor een cloudomgeving. Vooral CRM-, ERP- en HR-toepassingen worden vaker in de cloud gehost. De opties voor Back-up en disaster recovery die cloud biedt zijn voor die workloads ook extra interessant. In 2018 nam de keuze van IT executives voor CRM-pakketten in de cloud toe met 142% tegenover het jaar ervoor. Dat omvat onder andere supply chain management-applicaties, planning tools of purchasing-programma’s. Het aandeel IT’ers dat kiest voor ERP- en HR-in de cloud nam respectievelijk toe met 138% en 134%.
Populaire workloads voor de cloud
1. CRM: toename van 142% tegenover 2017
2. ERP: toename van 138% tegenover 2017
3. HR : toename van 134% tegenover 2017
On-premise: een solide omgeving voor bedrijfskritische apps
Toch kiezen manufacturingbedrijven er niet voor al hun workloads naar de cloud te verhuizen. Zo geeft 69% van de respondenten aan dat dataveiligheid een grote reden is om voor bepaalde workloads niet over te stappen naar de cloud. Ook datalocatie en privacy vormen voor manufacturing een argument om voor on-premise te kiezen. Gevoelige informatie als patenten houden ze liever binnen hun muren.
Een ander aandachtspunt is continuïteit. In een geautomatiseerde productieomgeving waarin computers elke beweging in het productieproces sturen, zijn downtime, storingen of latency onaanvaardbaar. Zo kost slechts één minuut downtime de gemiddelde autoproducent tot € 25.000,00. Voor dergelijke bedrijfskritische applicaties kiezen manufacturers dan ook resoluut voor de zekerheid van on-premise. Publieke cloudtoepassingen met een datacenter in het buitenland vormen hier een te groot risico.
Het beste van beide werelden
Hybrid IT biedt de manufacturing een flexibele omgeving die de voordelen van cloud verbindt met de zekerheid van fysieke servers in een naadloos geheel. Maar het gaat verder dan de combinatie van cloud en on-premise alleen. Het gaat erom de juiste mix van public cloud, SaaS en fysieke hardware te vinden die aan uw behoeften voldoet. Hybrid IT creëert één naadloze ervaring, van de edge tot de cloud.
Voor elk bedrijf kan het zwaartepunt tussen on-premise en cloud ergens anders liggen en moet het flexibel kunnen verschuiven. Denk maar aan concrete toepassingen zoals back-up oplossingen voor oude, gearchiveerde data: on-premise wordt dat snel duur, maar het opvragen van gegevens die in Azure of AWS staan kost ook geld. Hier kan een private cloud vaak een oplossing bieden. Het is aan partijen zoals Econocom en HPE om de behoeften van de klant om te zetten in een aanpasbare hybride IT-omgeving.
Een cloud-readiness assessment is hiervoor een ideale start.
Wat is de juiste mix van Hybrid IT voor U ? Ontdek het met Econocom