1. LEASEN IS DUUR
Leasen is duur of leasen is duurder dan kopen – beide uitspraken behoren tot het gangbare rijtje misverstanden over leasen. De gehuurde apparatuur wordt immers vaak niet volledig tot nul afgeschreven. Er wordt met een restwaarde gerekend, hetgeen leasen goedkoper maakt dan kopen.
Vaak wordt bij de vergelijking tussen kopen en huren ook helemaal geen rekening gehouden met de kosten van bezit: activeren op de balans, betalen van leveranciersfacturen, opvolgen van kredietnota’s, registreren van assets, ophaling van ICT en digitale apparatuur aan het einde van de levensduur. Tegenover deze verborgen administratieve en beheersmatige kosten van eigendom staat een prijskaartje, dat vaak onderschat wordt. In geval van een operationele lease neemt de leasemaatschappij deze taken van de huurder over. Zo wordt de huurder niet alleen ontzorgd, maar bespaart hij/zij ook kosten.
Bedrijven beweren vaak te kiezen voor ‘koop’, omdat beleggen vandaag niet rendeert. Maar laten we niet vergeten dat eigen geld rendement kost van de aandeelhouder. De kost van geld is wat de aandeelhouder aan rendement verwacht, niet wat het geld op de bank rendeert.
2. LEASEN KAN ENKEL VIA HUISBANKIER
Leasen via de huisbankier kan. Maar misschien is het wel beter om alternatieve kredietkanalen te raadplegen voor bepaalde huuroplossingen, zodat bestaande kredietlijnen bij de huisbankier gevrijwaard blijven. Mede door de financiële crisis zijn banken voorzichtiger geworden met het verstrekken van nieuwe kredietlijnen. Onafhankelijke spelers in de markt bieden een waardevol alternatief.
3. DE MEESTE BEDRIJVEN LEASEN ALLEEN AUTO’S EN KOPIEERAPPARATEN
In een B2B omgeving wordt in meer dan 80% van de gevallen leasing in de eerste plaats gekoppeld aan een wagenpark of kopieerapparaten. ICT lease bestaat ondertussen echter ook reeds tientallen jaren. Door de digitale transformatie stellen we een opvallende diversificatie vast van het type assets dat in huur wordt genomen: interactieve schermen, kassasystemen, kiosken, devices voor “parcel delivery” (levering pakjes) in retail; ticketing systemen voor ‘queue management’ in wachtzalen van ziekenhuizen; digital signage schermen voor betere informatieverstrekking aan patiënten en ziekenhuisbezoekers tot zelfs volledige ziekenhuiskamers; digitale borden en touch screens voor steden en gemeenten of scholen. De voorbeelden zijn onuitputtelijk.
4. LEASEN GAAT ENKEL OVER GELD
Ten tijde van een financiering voor een AS400 of een telefooncentrale was dit misschien nog waar, maar dat zijn lang vervlogen tijden. Leasen is reeds geruime tijd meer dan uitsluitend een vorm van financiering. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in huur, leveren inmiddels flink wat extra diensten. Zo wordt de betaling en administratie van aankoopfacturen uit handen genomen. Tijdens de levensduur van de assets worden er online rapportage tools aangeboden, die transparantie, flexibiliteit en controle bieden over de geleasede assets. Aan het einde van de gebruiksduur of huurtermijn wordt de logistiek geregeld voor de verwijdering van de apparatuur. Hiermee leveren huuroplossingen ook een belangrijke bijdrage tot de circulaire economie.
5. LEASEN BIEDT ONVOLDOENDE FLEXIBILITEIT
Door de snelle evolutie van technologieën, door de explosie van assets, neemt de behoefte aan flexibiliteit toe. Huurders willen assets tijdens de looptijd van een huurovereenkomst kunnen toevoegen aan het contract of kunnen verwijderen uit het contract. Klanten die met “saisonaliteit”(seizoensgebondenheid) te maken hebben in hun business model, wensen progressieve of degressieve huurstromen. Elke zichzelf respecterende leasemaatschappij biedt vandaag een antwoord op deze toenemende vraag naar flexibiliteit. Daarnaast nemen “as a service” modellen toe. Pay-per-use wordt inmiddels in veel variaties aangeboden, om een gepast antwoord te bieden op deze vraag naar flexibiliteit: pay per device, per gebruiker, per patiënt, per uur, per MB, etc.
Meer weten over off-balance huuroplossingen? Neem dan contact met ons op.