In België stappen meer en meer ziekenhuizen over op digitale operatiekwartieren ; sommige materniteiten worden high-tech ; nog anderen starten met indoor geolocalisatie. Digitale oplossingen doen geleidelijk aan hun intrede in de Belgische ziekenhuissector.

13 DIGITALE OPERATIEZALEN BIJ CHU MARIE CURIE IN CHARLEROI

Het Universitair Ziekenhuis (CHU) in Charleroi, met zijn 400 kamers en 10.500 operaties per jaar, is een ultramodern ziekenhuis in de regio Charleroi, dat is overgestapt op 13 digitale OKs, allemaal verbonden met het eletronisch patiëntendossier. “Het ziekenhuis hield daarbij volgend objectief voor ogen: de optimalisatie van de chirurgische ingrepen, en, op termijn, de evolutie van het ziekenhuis in richting “papierloze” organisatie”, preciseert Michel Devilers, biotechnisch coördinator van het ISPPC van het Universitair Ziekenhuis.

econocom14

Maar over welke voordelen praten we, als we het over een digitaal operatiekwartier hebben?

  • Beter stroomlijnen van de interventies die dagelijks gepland staan, hetgeen voor een ziekenhuis dagdagelijks van essentieel belang is. Het operatiekwartier is immers doorgaans de cash-cow van een ziekenhuis;
  • Optimaliseren van multimediastromen binnen een operatiekwartier, binnen het ziekenhuis, en een verbeterde opslag ervan;
  • Verbeterde toegang tot informatie: de beelden uit het patiëntendossier (PAC) kunnen sneller worden opgezocht, geconsulteerd, gevisualiseerd, geselecteerd, bewaard;
  • Onmiddellijke registratie van alle beelmateriaal tijdens de operatie en onmiddellijke opslag in het patiëntendossier na de operatie.

Breng een virtueel bezoek aan een digitaal operatiekwartier

De digitalisering van het operatiekwartier biedt dus een verbeterde workflow, een snellere toegang tot beschikbare gegevens, verhoogt de efficiëntie, biedt een betere ergonomie, resulteert in een modernere uitstraling voor het ziekenhuis, hetgeen op zijn beurt helpt bij het aantrekken van de beste talenten.

MEER COMFORT EN GEZELLIGHEID DANKZIJ DE 7 INNOVATIEVE ZIEKENHUISKAMERS VAN DE TOEKOMST IN DE MATERNITEIT VAN GRAND HÔPITAL, SITE NOTRE DAME DE CHARLEROI

De kamer is opgebouwd rond het ‘digitale hart’ en bestaat uit 3 ruimtes: een patiëntenruimte die nauwelijks nog aan een medische omgeving doet denken, een ‘begeleider’ ruimte met een uitklapbaar wandbed voor de nacht, en een badkamer die zich op haar beurt onderscheidt door het gebruik van warmere en aangenamer aanvoelende materialen. Verder werden de kamers ontworpen en ingericht volgens hygiënische en ecologische prioriteiten.

De kamers beschikken over nieuwe digitale mogelijkheden die toegankelijk zijn via een touchscreen, geïntegreerd in een bedside. Zo kan de patiënte via een intuïtieve interface een groot scherm aan de wand bedienen ter ontspanning, sociale contacten onderhouden via het internet en sociale netwerken, verzorgend personeel oproepen, leerzame informatie raadplegen over de toekomstige verzorging van haar kind, of de domotica van de kamer bedienen.

Het concept van deze ziekenhuiskamer van de toekomst is het resultaat van een ‘partnership’ tussen diverse fabrikanten gespecialiseerd in de gezondheidssector. “Better together” of een mooi voorbeeld van co-creatie, van innovatie dankzij een ecosysteem.

Dit project is niet alleen een première op het vlak van technologische integratie en maar tevens vernieuwend op het vlak van financiering. De financiering van de kamers via een huurcontract vermijdt een negatieve impact op de eigen middelen van het ziekenhuis, terwijl men toch direct toegang krijgt tot toptechnologie.

Breng een virtueel bezoek aan deze ziekenhuiskamer van de toekomst 
poi-024

EEN DIGITALE OPLOSSING OM PATIËNTEN EN BEZOEKERS BETER WEGWIJS TE MAKEN BINNEN HET ZIEKENHUISGEBOUW

‘Wayfinding’ binnen een ziekenhuisgebouw is een dagdagelijkse uitdaging voor bezoekers en patiënten. De meeste ziekenhuizen werken nog met traditionele signalisatie: pijlen, kleurencodes. Traditionele oplossingen die weinig rekening houden met de permanente veranderingen binnen een ziekenhuis: diensten verhuizen, breiden uit, … Sommigen zetten de eerste stap in richting indoor geolocalisatie in combinatie met een app die kan worden gedownload. Een systeem dat trouwens niet allen gebruikt wordt voor patiënten en bezoekers, maar ook door veiligheidsdiensten, onderhouds- of reparatiediensten (bv. vervanging van luchtfilters).

Voorstanders zien alvast een heleboel mogelijkheden: de koppeling met het huidge SMS systeem dat vele ziekenhuizen reeds in gebruik hebben, koppeling met Google Streetview, etc.

Maar er blijven ook uitdagingen: een gemiddelde bezoeker heeft niet per se een smartphone, is (nog) niet vertrouwd met het inscannen van QR codes. Er is dus nog wel een digitale weg af te leggen.

Benieuwd naar de brede waaier van onze digitale oplossingen binnen de ziekenhuissector? Bezoek ons Digital Center in Zaventem!
Laat u zich afschrikken door leasing? Lees hier meer over de meest voorkomende misverstanden over leasing.