Van 12 tot 15 februari vond IBM Think plaats: hét internationale tech-event van IBM voor eindklanten en IBM Business Partners, wat georganiseerd werd in San Francisco. Steven Vanden Berghe en Jan Vandebroek vlogen namens Econocom naar de Verenigde Staten om aanwezig te zijn op deze unieke summit. Zoals verwacht deed IBM enkele belangrijke aankondigingen over de te varen koers en het productportfolio. Bovenstaande Econocom experten vatten in dit korte verslag de belangrijkste onderwerpen voor u samen.

HET BELANG VAN DE ONDERLIGGENDE INFRASTRUCTURE ARCHITECTURE (IA) OM ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI) MOGELIJK TE MAKEN

Vorig jaar lag op IBM Think 2018 de focus nog reeds voornamelijk op het thema Artificial Intelligence (AI) en de groeiende aandacht hiervoor binnen bedrijven. In de afgelopen editie werd de nadruk meer gelegd op de onderliggende Infrastructure Architecture (IA), die het mogelijk maakt AI te faciliteren. Want om real-time grote hoeveelheden data te kunnen analyseren, zijn krachtige computers nodig. Vanuit deze gedachte werd tijdens Think 2019 het IBM Power platform naar voren geschoven als hét ideale compute-platform voor het faciliteren van AI, samen met besturingsprogramma Linux One. IBM Power kan namelijk optimaal schalen op het gebied van performantie en memory. IBM kondigde daarbij aan dat de nieuwste versie van het IBM Power Platform, de Power 9, die optimaal uitgerust is voor de ondersteuning van AI.

AI ZELFS TIJDENS UW PRESENTATIES VIA GEZICHTSHERKENNING

Een interessant voorbeeld dat IBM gaf, is het herkennen van gezichten tijdens een presentatie door middel van machine learning-analyses. Via zo’n een applicatie kan de spreker in real-time detecteren wie er in het publiek goed aan het opletten is en wie zich juist niet met de presentatie bezighoudt. Met deze inzichten kan de presentator de presentatie tijdig aanpassen, zodat hij de aandacht van het publiek opnieuw trekt.

OVERNAME VAN RED HAT DOOR IBM VERSTERKT DE VOORDELEN VAN MULTI-CLOUD

De besproken IA-omgevingen met compute- en storagecomponenten worden steeds meer in een multi-cloudomgeving gepositioneerd. De overname van Red Hat die vorig jaar werd aangekondigd, zal hier een belangrijke rol in spelen. IBM legde tijdens Think 2019 uit wat dit betekent voor de multi-cloud: IBM connecteert dankzij Redhat Openshift de private (on-premise) cloud infrastructuur met meerdere public cloud spelers (zoals MS Azure, AWS, Google, IBM Softlayer, Alibaba, en anderen), waarbij er één overzichtelijk multi-cloudplatform ontstaat. In dit platform managet de gebruiker niet alleen zijn infrastructuurresources, maar kan deze ook op een eenvoudige manier via een self-service portal o.a. AI-applicaties en diensten toevoegen, bijvoorbeeld vanuit het IBM-Watson portfolio.

Sinds kort werd tevens aangekondigd dat Red Hat zijn OpenShift Cloud Platform beschikbaar stelt op IBM Power Linux, waardoor eenvoudig de koppeling wordt gemaakt met andere cloudvendoren. Samen met de software defined storage van IBM (Spectrum Scale) zorgt dit ervoor dat alle cloudproviders en storageplatformen geconnecteerd kunnen worden onder ‘single-pane-of-glass’: een unieke opportuniteit voor de markt!

WAT BETEKENT DIT VOOR ECONOCOM EN HAAR KLANTEN?

IBM is voor Econocom een belangrijke strategische partner, net als Red Hat. Zo gebruiken we het Open Shift Cloud Platform van Red Hat al op ons eigen Econocloud-platform. De samenvoeging van deze diensten pakt dan ook erg voordelig uit voor Econocom en haar klanten. We merken namelijk dat veel van onze klanten nadenken over de transitie naar de cloud. Wanneer zij hiervoor kiezen, ontstaat er in de meeste gevallen een multi-cloudomgeving, afhankelijk van de gebruikte apps die altijd meer efficiënt en geschikt draaien bij de ene cloud-provider dan bij de andere. Bovendien blijven we ervan overtuigd dat bijna altijd een belangrijk deel van de infrastructuur on-premise bij de klant zal blijven, denk bv. aan de confidentialiteit van de data.

Wanneer al deze componenten aan elkaar gekoppeld en gemanaged moeten worden, dan kan dat uitlopen op een heel complexe architectuur. Met Red Hat biedt IBM nu een eenvoudig te managen platform, waarbij de gebruiker één web-interface heeft om alles centraal te beheren en te monitoren; inclusief de software defined storage die al multi-cloud georiënteerd is. Econocom heeft de expertise en ervaring in huis om u hierbij te gidsen als trusted advisor, en dit ook te implementeren dankzij onze technische know-how en meerdere IBM-certificaties (IBM GOLD partner).

Steven Vanden Berghe maakt deel uit van het Projects & Consultancy team als Presales Manager voor Infrastructure Services binnen Econocom. Daarvoor werkte hij 14 jaar bij Skillteam. “IBM is altijd een cruciale vendor geweest in al mijn projecten. Ik ben blij om te zien dat IBM de laatste jaren als organisatie enorm getransformeerd is tot zelfs marktleider te zijn in bepaalde megatrends zoals AI en Machine Learning. Vanuit Econocom begeleidt ons team klanten voor hun onderliggende en toekomstgerichte infrastructuur.’’

 

 

Wilt u meer weten over het event, of wilt u de gegeven presentaties nog eens nakijken? Bekijk hier nog eens de pagina van IBM Think. Voor vragen over de mogelijkheden de multi-cloud kunt u terecht bij onze experts. Contacteer ons zeker!