Met contactloos betalen en mobiele apps gaat innovatie in de financiële sector snel. Hoe blijft u als organisatie up-to-date met de nieuwste trends op vlak van technologie, terwijl u ook blijft voldoen aan de strenge dataveiligheidsstandaarden in de sector?

Vandaag biedt Hybrid IT een oplossing zonder compromissen. Steeds meer bedrijven in de financiële sector kiezen voor een combinatie van on-premise IT en virtuele omgevingen. Met een fysiek datacenter voldoen ze steeds aan de strengste data security normen en cloud biedt de benodigde flexibiliteit in een innovatief business landschap.

Maar hoe ziet de ideale hybride omgeving in de finance eruit? Eerst en vooral is flexibiliteit in een hybride omgeving cruciaal. Organisaties moeten hun workloads eenvoudig kunnen verplaatsen tussen hun datacenter, een SaaS-provider als Salesforce, en publieke clouds als Microsoft Azure. Daarom baseren sommige grote spelers als HPE hun hardware rigoureus op open standaarden. Zo maken ze vandaag het verschil.

Dubbel zoveel flexibiliteit

Het tijdperk van one-size-fits-all hardware is voorbij. Elke organisatie is anders, en daarom zijn maatoplossingen vandaag de norm. Hybrid IT op basis van open standaarden biedt zo’n oplossing. Open standaarden laten uw onderneming toe om in de toekomst keuzes te maken en mee te evolueren met trends. Partners zoals Econocom helpen daarbij en zorgen ervoor dat het niet meer complex is om workloads te verschuiven binnen een hybride IT-omgeving.

Daarnaast wordt IT almaar meer programmeerbaar. Door veranderende noden of om concurrenten bij te benen of voor te blijven, moeten softwareontwikkelaars in de financiële sector businessfunctionaliteiten razendsnel kunnen omzetten in code en moeten ze de hardware daaraan kunnen aanpassen. Met een pay-as-you-use omgeving is het eenvoudig om nieuwe applicaties te ontwikkelen en te lanceren in korte releasecycles, zonder grote investeringen in infrastructuur. Je wijst de nodige resources toe voor de lancering en schaalt eenvoudig op wanneer het gebruik toeneemt. Ontwikkelen en testen on-premise en lanceren in de cloud? Een applicatie tussen twee cloud-omgevingen verplaatsen omdat het momenteel kostenefficiënter is? Een hybride omgeving biedt de flexibiliteit om dit te ondersteunen. Met single-pane-of-glass management gebeurt het in minuten in plaats van uren en dagen.

Voor elke workload de juiste omgeving

Hoewel de financiële sector steeds meer gebruik maakt van cloud, houden veel organisaties bepaalde data en applicaties liever in hun eigen datacenter. Dat geldt in drie gevallen.

Ten eerste: als er geen vertraging mag zijn. Een grote publieke bank die via een app duizenden transacties per minuut moet verwerken, kan geen latency verdragen omdat het datacenter van de public cloud die ze gebruiken in het buitenland zit.

Ten tweede: de strenge datasecuritynormen vereisen een veilige omgeving waarin de kans op een datalek minimaal is. Cloud wordt in finance voornamelijk gebruikt om applicaties te laten draaien. Kritische business data gaan meestal niet zomaar in de cloud. Uw omgeving moet immers aan GDPR-, SOX- of Basel III-normen voldoen.

En ten derde: als het aangewezen is wegens confidentialiteitsredenen. Een verzekeringsorganisatie beschikt bijvoorbeeld over heel wat gevoelige informatie van hun klanten. Medische informatie, adresgegevens of rekeningnummers moeten altijd beschermd blijven. On-premise IT biedt hier een betrouwbare oplossing.

Voor elk bedrijf kan het zwaartepunt tussen on-premise en cloud ergens anders liggen en moet het flexibel kunnen verschuiven. Neem het voorbeeld van fintech start-ups, die vaak eerst alles in de cloud hebben en pas daarna investeren in eigen IT. Of denk aan slimme back-up oplossingen voor oude, gearchiveerde data: on-premise wordt dan snel duur, maar het opvragen van gegevens die in Azure of AWS draaien kost ook geld. Hier kan een private cloud vaak een oplossing bieden. Het is aan partijen zoals Econocom en HPE om de behoeften van de klant om te zetten in een aanpasbare hybride IT-omgeving.

Een totaaloplossing, van de edge tot de cloud

De financiële sector is in volle beweging en daarin speelt IT een belangrijke rol. De sterkte van financiële bedrijven ligt in hun applicaties en de e-services: Een offerte voor een bouwkrediet is binnen in enkele minuten, verrichtingen doen is een kwestie van seconden. En nieuwe businessmodellen vinden vandaag hun weg naar het grote publiek via slimme webapplicaties. Met een toekomstvaste IT-infrastructuur leggen organisaties in de finance de basis voor innovatie.
Hybrid IT biedt de nodige flexibiliteit in een veranderend businesslandschap. De juiste combinatie van cloud en on-pemise geeft organisaties de bewegingsruimte om te innoveren, terwijl ook de veiligheid van hun gegevens is bewaard. De toekomst van finance is hybride.

Een cloud-readiness assessment is hiervoor een ideale start.

Aan de slag met Hybrid IT? Ontdek nu meer