Pepper en Captain DC. Niet alle grote namen in de IT-wereld zijn er blij mee, maar in verschillende sectoren hebben ze een belangrijke plaats veroverd. De artificiële intelligentie staat in dienst van de mens en zijn activiteit, van logistieke diensten, levering voor retail tot monitoring. We geven twee namen uit vele die de wereld van robotica grondig veranderd hebben en science fiction elke dag een stap dichterbij brengen.

robot-kiabi_une

tot uw dienst!

VAN LOGISTIEKE SPELER TOT LEVERAAR : DE START VAN EEN LANGE CARRIERE

Logistiek was de eerste sector waarin robotten voet aan de grond kregen. Je kunt er niet naast kijken, overal in magazijnen en fabrieken zijn ze aan de slag. Van eenvoudige zelfrijdende car tot een drone die dienst moet doen als bewaker, in alle sectoren werken ze samen en steken ze de medewerkers een handje toe. Deze polyvalente robotten maken het dagelijks werk van hun menselijke collega’s aanzienlijk lichter en dragen bij aan de groeiende en continue productiviteit van de industriesector.

Het Letse bedrijf Starship Technologies lanceerde onlangs leveringsrobotten die al door de Londense straten rijden met de snelheid van een voetganger. Ze leveren maaltijden voor Just Eat. Ook in andere landen duiken ze op. De klant ontvangt het uur van de levering op zijn smartphone en krijgt bij de bestelling een code om de koffer te openen.

retail-robot-livraison

EEN NIEUWE KLANTERVARING!

Artificiële intelligentie veroverde vervolgens ook de retailsector. Ze zorgt voor een totaal nieuwe klantervaring en verhoogt het verkoopvolume van de grote merken.

In Azië hebben slimme robotten hun nut al bewezen in de fastfoodsector. Pizza Hut en KFC werken met een van de eerste humanoïde robotten. Pepper (partnership met MasterPasswerd) werd al snel een vertrouwde verschijning aan de kassa en in de bediening! Binnenkort gaat hij ook in 9 Belgische vestigingen aan de slag.

In Frankrijk praten robotten met de klanten en bewegen zich tussen de rekken van Darty, Carrefour, Kiabi en Sephora. Ook bij de SNCF en Nescafé zijn ze te vinden.

Oorspronkelijk werden ze vooral ingezet om hun klanten te vermaken. Nu zien we dat ze steeds meer worden ingezet voor taken met een grotere verantwoordelijkheid. Ze informeren de klanten, vragen hen om even te wachten en verzamelen ook informatie.

CAPTAIN DC, EEN BEWAKER OP MAAT

Captain DC is het resultaat van de samenwerking tussen de R&D teams van Econocom, de klanten en business partner EOS Innovation, een onderdeel van Parrot. Hij is ontstaan uit de feedback van experten op het terrein. Zij bedachten de robot die medewerkers van het datacenter helpt. Hij houdt 24/7 toezicht op de infrastructuur, verstuurt alarmen  en helpt de specialisten als dat nodig is.

“ … Uit de complementariteit van deze expertises is een robot ontstaan die voldoet aan behoefte van onze klanten om altijd uitmuntend te presteren”, zegt Philippe Borfiga, adjunct-algemeen directeur Outsourcing & Maintenance Services bij Econocom.

Lees hier het volledige persbericht over Captain DC!

Voor meer informatie over Captain DC, contacteer ons!