Een drone is een op afstand bestuurbaar onbemand luchtvaartuig, ook wel UAV (Unmanned Aerial Vehicle) genoemd. Het woord drone vindt zijn oorsprong in het Engelse woord voor een mannelijke bij, de dar. Er bestaan ook meer autonome drone toestellen, die volgens geprogrammeerde opdrachten kunnen handelen. Drones danken hun bekendheid vooral aan spectaculaire luchtopnames, maar hebben ook een minder positieve reputatie vanwege hun militaire toepassingen. Tegenwoordig worden drones ook steeds vaker voor andere, commerciële vormen van dienstverlening ingezet. Zo worden ze o.a. gebruikt om pakketjes af te leveren en inventarisaties uit te voeren.

Drones

Drones steeds vaker ingezet voor commerciële dienstverlening

DRONE VALLEY IN SINT-TRUIDEN

Dat de mogelijkheden groot zijn, hebben ze goed begrepen in Limburg. Daar heeft LRM en de Stad Sint-Truiden DronePort opgericht. Locatie is de oude militaire luchthaven van Brustem. Het biedt de nodige infrastructuur en diensten aan om innovatie en ondernemerschap in deze sector te stimuleren. Het wil een incubator zijn met ondersteuning voor startups, een testgebied en een industriepark voor bedrijven en organisaties. Het potentieel en de mogelijkheden lijken eindeloos.

Een voorbeeld van een dergelijke startup is IDRONECT. Deze jonge onderneming biedt een SAAS-platform waarmee drone-gebruikers vooraf de nodige procedures kunnen regelen, de piloten beheren, vluchten aanvragen en tracken, ende nodige vergunningen aan de overheid kan aanvragen.

OVER DE GRENZEN

De koeriersdienst DHL heeft recent succesvol pakketten afgeleverd met een drone op locaties die via de weg moeilijk te bereiken zijn. Het ging hier om spoedeisende goederen, zoals medicijnen. De snelheid is een onbetwist pluspunt. Transport via de weg had vele malen langer geduurd. DHL wil de drones vooral in dunbevolkte gebieden inzetten.

DHL is niet de enige pakketdienst die drones inzet, ook Amazon, Google en Wal Mart werken al enige tijd met leveringen.

EXPLOSIEVE GROEI IN COMMERCIELE DRONE-TOEPASSINGEN

Over 4 jaar zullen er alleen al in de Verenigde Staten 7 miljoen drones per jaar verkocht worden. Dat voorspelt de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA (Federal Aviation Authority) in een nieuw rapport, volgens het vakblad Air Transport World. Daarbij zitten zeker 600.000 drones die voor commerciële doeleinden worden aangeschaft. In 2020 zal dit aantal zijn gestegen naar 2,7 miljoen voor commerciële toepassingen. Deze groei is fors hoger dan eerder werd voorspeld. De luchtvaartautoriteit dacht in 2012 nog dat er in 2020 per jaar ongeveer 25.000 drones verkocht zouden worden.

Het wachten is nog op een (Europese) wetgeving die duidelijkheid verschaft over het gebruik drones en de veiligheid vergroot. De verwachting is dat deze vanwege de enorme populariteit van deze onbemande vliegtuigjes niet lang meer op zich zal laten wachten.