Sneller, veiliger, geautomatiseerder. Apple onthult drie nieuwe besturingssystemen: iOS 13, macOS Catalina en iPadOS. Een nieuw tijdperk van nauwere samenwerking binnen het Apple-ecosysteem kondigt zich aan. Gert Vanhaeght, Enterprise mobility expert bij Econocom, wijst ons op de belangrijkste voordelen voor bedrijven.

De grote verandering

Het is zover! Apple gaat een stapje verder door zijn tablet een eigen besturingssysteem te geven: iPadOS. De iPhone en iPad delen hetzelfde iOS, maar nu is het niet langer one size fits all. Een revolutie voor bedrijven, nu de tablet en laptop van Apple naar elkaar toegroeien. Voortaan zijn iOS 13, iPadOS en macOS Catalina toonaangevend.

Managed Apple ID

Hoewel de drie nieuwe besturingssystemen elk hun eigen kenmerken hebben, hebben ze één ding gemeen voor het bedrijf: “De Managed Apple ID-aanpak, d.w.z. twee Apple ID’s op één apparaat”, zegt Gert Vanhaeght. Een voorbeeld? De Bestanden-app is beschikbaar voor twee locaties: de professionele iCloud Drive en de privé iCloud Drive. Een nieuwe manier om de privégegevens van gebruikers te respecteren en tegelijkertijd bedrijfsgegevens te beschermen.

Security & Privacy

Ook het inschrijvingsprogramma (User Enrollment) verbetert, dankzij een volledige segmentatie tussen privé- en professionele gegevens. Twee afzonderlijke delen, waaronder een professioneel volume dat bijvoorbeeld notities, mail en iCloud Drive-documentgegevens bevat. “Uitstekend nieuws in tijden van GDPR’, zegt Gert Vanhaeght. De laatste innovatie in User Enrollment (ook beschikbaar onder Catalina) is de onmogelijkheid voor de netwerkbeheerder om ‘onbedoeld’ werknemersgegevens te verwijderen. De toegang is beperkt tot de controle van de aanwezige apps en het beheer van persoonlijke gegevens.

Single Sign-On

Stel u een unieke, vlotte authenticatie voor alle apps en websites voor. Nog een nieuw voordeel in de professionele modus dankzij de nieuwe Single Sign-On(SSO)-uitbreiding in combinatie met een verfijnde versie van mobile device management (MDM). De Kerberos-versie van de extensie is opgenomen in iOS en Catalina. Die kan ook worden gebruikt met Apple Enterprise Connect om macOS-wachtwoorden te synchroniseren met Active Directory. Het ondersteunt ook de authenticatie van smartcards en certificaten.

DEP Wordt geautomatiseerd

De automatische inschrijvingsstroom (Automated Device Enrollment) heeft nu een aanpasbare web-gebruikersinterface. Uitstekend nieuws voor bedrijven die een touch of branding willen brengen en een technisch moderner authenticatieproces willen garanderen.

Sidecar & macOS Catalina

Wilt u uw iPad als extern scherm gebruiken om het lezen of beheren van uw professionele apps te vergemakkelijken? Kijk dan eens naar Sidecar, een uitbreiding van de AirPlay monitor. Catalina is het eerste macOS dat een weergave op de iPad Pro vanop de MacBook Pro mogelijk maakt (en niet andersom).

Bestanden nodigt zichzelf uit voor iOS

We wachten al een tijdje op deze optie: een bestandsbeheersysteem op de iPad dat bijna identiek is aan dat van macOS. Verplaatsen, structureren, beheren en werken met bestanden, zelfs live vanaf een USB-stick. En alsof dit voordeel niet genoeg is, laat iPadOS de aansluiting van een muis of andere apparaten ook toe.

Kleine extra’s via iOS enterprise 

iOS 13 zorgt ook voor een aantal details die, hoewel ze het bedrijf niet fundamenteel veranderen, de productiviteit van de werknemers aanzienlijk kunnen verhogen. Zoals de mogelijkheid om bijlagen toe te voegen aan een evenement in uw agenda, of een module voor het optimaliseren van het opladen van de batterij die de levensduur aanzienlijk moet verlengen. En tijdens uw verplaatsingen geniet u van een nog handigere en ergonomischere Apple CarPlay interface.

Wilt u het Apple ecosysteem in uw organisatie integreren? Wilt u uw CYOD-aanpak verfijnen om de talentenoorlog te trotseren? Econocom-experts begeleiden u bij uw transformatie. Neem contact met ons op.

Gert Vanhaeght is Enterprise Mobility, digital & innovation specialist bij Econocom BELUX. Na beeindiging van zijn studies rechten aan een Brusselse universiteit, besloot Gert om zich professioneel in de ICT  te begeven als messaging architect bij een aantal grote integratoren. In 2002, besloot hij de startup BlackBerry te vervoegen, waar hij actief was op de APAC, Bordics en Benelux markt. Sindsdien is hij gepassioneerd door Mobile  technologie. Na opdrachten bij een aantal enterprise bedrijven, waar hij instond voor mobile strategy, digital transformation en mobile projects, vervoegde hij Econocom 5 maand geleden, waar hij actief is op het uitwerken van een vernieuwde en uitgebreide Mobile offering.