Hoe overleeft de autodealer anno 2017? Concessiehouders zien zich genoodzaakt om te innoveren. Indien ze willen overleven. Een almaar groter aandeel van het autoverkoopproces gebeurt online. De klassieke concessie komt zwaar onder druk. Autoverkopers zien deze bedreigingen gelukkig meer en meer als uitdagingen. Ze oriënteren zich steeds vaker online. Maar hoe vergroot je als autodealer de customer experience bij de verkoop van een auto?
Autoverkopers focussen in toenemende mate op “customer intimacy”
Dankzij de mogelijkheden van het internet zijn kopers alsmaar beter geïnformeerd. Wil een concessiehouder een toegevoegde waarde bieden, dan moet hij/zij niet alleen goed geschoold personeel tewerkstellen, maar tevens inzetten op de multi-channel, digitale ervaring. “Dealers moeten goed beseffen dat een groter aandeel van het verkoopproces online gebeurt”, stelt Bernard Lycke, General Director van CECRA, “Tegen die achtergrond moet vastgesteld worden dat de traditionele relatie tussen de merken en de concessies niet meer van deze tijd zijn.” En dat hebben een toenemend aantal automerken maar al te goed begrepen.
Audi was één van de eerste autofabrikanten die de digitalisering in haar showrooms omarmde. Zo maakt de Duitse fabrikant in haar Audi City showroom in Londen gebruik van grote schermen met hierop informatie over de verschillende modellen. Klanten maken via touch pads kennis met alle mogelijke modellen van Audi. Potentiële kopers zien zo in een digitale omgeving hun auto, volledig naar eigen wens, tot leven komen. Deze web-in-store is momenteel ook te bezoeken in Beijing, Berlijn, Istanbul, Parijs en Moskou.
Volvo laat met HoloLens van Microsoft haar nieuwste modellen tot leven komen. Met behulp van hologrammen gaat de reële wereld naadloos over in de digitale wereld. Volvo Cars is hiermee de eerste autobouwer die met Microsoft HoloLens werkt. Dankzij HoloLens worden zowel het samenstellen als het veranderen van kleur, binnenbekleding, velgen, etc op een realistische manier voorgesteld. Ook veiligheidsinnovaties kunnen bevattelijk worden weergegeven.
Dankzij de digitalisering van de showroom worden andere doelgroepen bereikt
Hyundai speelt met haar Rockar concept in op de digitalisering in de showroom. Door net als Audi gebruik te maken van grote schermen krijgen de klanten een goed beeld van de verschillende opties die mogelijk zijn. En met succes! Rockar is in Engeland één van de top retailers van Hyundai. De showroom trekt niet alleen een ruimer aantal bezoekers; er wordt ook een andere doelgroep bereikt: 58% van de verkochte producten wordt aangeschaft door vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 39. Dit terwijl de ‘reguliere’ Hyundai klant een man van 50+ is. “De showroom trekt een jongere leeftijdsgroep, meer vrouwen en het is een plek waar de meerderheid van de mensen nog nooit een auto heeft gekocht”, aldus Hyundai UK baas Tony Whitehorn in een interview met Car Dealer Magazine
Tweedehandsmarkt zet in op virtual reality showrooms
Een auto tweedehands kopen of verkopen kan soms heel lastig zijn. Daarom zet online used car verkoper Vroom in op Virtual Reality. Door een 360° camera kan de potentiële koper – mits aangepaste bril (VR glasses) – de auto volledig bekijken of zelfs een virtuele testrit maken.
Ook de digitalisering van de klantendienst na verkoop wint aan belang
Bepaalde concessiehouders beperken zich niet tot de digitalisering van de klantenervaring tijdens de verkoopfase zelf, maar opteren voor een digitale klantendienst na verkoop. Zo zet Renault met R book service in op de digitale transformatie van de dienst onderhoud en herstellingen.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om de customer experience van uw eindklanten dankzij digitale oplossingen te verbeteren? Bezoek ons digital center in Zaventem en laat u inspireren.
Wilt u investeren in digitale technologieën en bent u op zoek naar financieringsmogelijkheden? Contacteer ons.
Geïnteresseerd in een gesprek met ons rond digitale transformatie? Vul dan ons contactformulier in.