BELGISCHE E-COMMERCE ZIT IN DE LIFT
Uit cijfers van BeCommerce blijkt dat Belgen in 2015 voor meer dan 8,2 miljard € besteedden aan online aankopen. Daarmee was 2015 een recordjaar voor e-commerce in België. Belgen blijken echter niet de grootste chauvenisten, zo stellen Frederik Debrabander, Senior Manager bij Accenture en Steven Muylle, Professor Digitale Strategie aan de Vlerick Business School. 75% van de omzet van online aankopen gaat naar buitenlandse bedrijven: bol.com, Amazon, Coolblue.
“Deze cijfers tonen aan dat België op het vlak van e-commerce een gigantische inhaalbeweging achter de rug heeft. We bevinden ons intussen in de betere Europese middenmoot en laten dus al heel wat Europese landen achter ons. De Belgische e-commerce kent een sterke groei die jaar na jaar aanhoudt, en die naar verwachting ook verder zal blijven aanhouden,” volgens Patricia Ceysens, voorzitster van BeCommerce.
Ondertussen verheugt de eCommerce wereld in België zich op het initiatief van de regering om de wetgeving rond nachtwerk te versoepelen. Hierdoor kunnen bedrijven naar de toekomst toe zonder voorwaarden ‘s nachts mensen tewerkstellen. De sector verwacht dat deze maatregel in de komende 3 jaar 5.000 nieuwe banen zal opleveren in de Belgische logistieke sector. De Belgische webshops kunnen hierdoor niet alleen een competitiever aanbod uitwerken, de verkoop aan het buitenland kan ook worden opgevoerd.
WIE E-COMMERCE ZEGT, ZEGT OOK AFHAALPUNTEN
BOPIS (Buy online pick-up in store) is reeds geruime tijd gangbaar in de voedingssector. Pick-up in store creëert de kans op een extra contactmoment en dus op extra omzet. Carrefour startte in 2015 met een eerste Click & Collect centrum in Auderghem. Colruyt heeft haar concept van Collect & Go reeds langer uitgerold. Ook Albert Heijn en Delhaize gingen voor een multichannel strategie van online verkoop in combinatie met afhaling in de winkel en zagen hun omzet hierdoor stijgen.
De afgelopen jaren stellen we een groeiende trend vast in richting thuislevering en onbemande afhaalpunten. Online klanten willen steeds vaker de volledige regie over de “last mile”. Uit een recent onderzoek van het Vlaams Instituut voor Logistiek uitgevoerd bij 700 respondenten blijkt dat 1 op 3 e-shoppers kiest voor een ophaling in een winkel of afhaalpunt.
THUISLEVERING ECOLOGISCH EN FINANCIEEL ONHOUDBAAR
Het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) bepleit afhaalpunten in plaats van thuislevering. “Als 75 procent van de leveringen via afhaalpunten zou gebeuren, zou de kost- en milieuafdruk van de ‘last mile’ dalen met 60 tot 80 procent.” VIL is daarom ook voorstander van een slimmere prijszetting, waarbij een beperkte meerkost wordt gerekend voor bezorging aan huis, gratis levering in afhaalpunten.
Eén van de cruciale problemen bij thuislevering is het niet kunnen afleveren van de pakjes: 15% – en in bepaalde geografische zones zelfs 50% – van de bestellingen kan niet worden bezorgd, doordat koeriers voor een gesloten deur staan. De Belgische start-up Parcelhome.com startte in 2015 met een wereldprimeur om deze problematiek te verhelpen. Zij ontwikkelden een slimme brievenbus die zowel door de leverancier/koerier als door een ontvanger via een smartphone-app kan worden geopend. Een 100% succesratio bij het afleveren van pakjes zou een flinke vermindering van CO2 kunnen betekenen.
INTELLIGENTE AFHAALPUNTEN ALS INNOVATIEVE HR TOOL
Intelligente afhaalpunten kennen ook een opmars in bedrijven. Het principe is simpel: de werkgever plaatst de pakjesautomaat in zijn kantoorgebouw; medewerkers kunnen privé-pakketjes tijdens de werkuren laten leveren op kantoor. Receptionistes worden ontlast. Zij moeten immers niet langer tijd besteden aan het ontvangen van pakketjes, het aftekenen van leverbonnen.
Voor veel bedrijven kadert een afhaalpunt in de work-life balance policy of in de strategie rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Barco en KULeuven werken hiervoor samen met Bringme, een spin-off van Erzberg, een Leuvense projectontwikkelaar, die betrokken was bij de ontwikkeling van de duurzame stadswijk Tweewaters aan de Vaartkom in Leuven. Facility Lockers installeerde haar oplossing bij Tour & Taxis.
Interesse om een afhaalpunt in uw kantoorgebouw te plaatsen? Contacteer ons.