Gaat u graag om met twintig verschillende leveranciers of heeft u liever al uw IT-infrastructuur in één systeem van één leverancier? Heeft het laatste uw voorkeur, dan past de huidige trend in IT perfect bij u. De tendens is namelijk om het aanbod zoveel mogelijk te centraliseren en te convergeren. Een goed voorbeeld daarvan is hyperconverged infrastructure of hypergeconvergeerde infrastructuur (HCI) . Maar wat is dat precies en wat levert het u op?
EEN IT-SUPERMARKT
Dat we al onze apparatuur en ondersteuning liefst bij één leverancier halen is niet zo onlogisch. We doen dat voor zoveel andere dingen zoals onze wekelijkse boodschappen. We gaan liever naar de supermarkt dan achtereenvolgens naar de kruidenier, de slager, de drankenhandel, enzovoort. Toch gebeurt dat nog vaak genoeg met onze IT-infrastructuur. Onze servers, opslag en netwerkconnectiviteit zitten in aparte silo’s van systemen en bestuurssystemen die we bij verschillende leveranciers gaan halen. Tien verschillende leveranciers? Tien verschillende relaties die je moet onderhouden. Dat zorgt voor veel administratieve rompslomp en ook de compatibiliteit tussen de verschillende systemen garanderen is geen eenvoudige klus. Om aan die uitdagingen het hoofd te bieden, zien we dus een trend naar een soort IT-supermarkt die alle hardware- en software (Hypervisor, management laag) componenten verzamelt. Iets wat mogelijk is en tegelijk ook een logisch gevolg is van de virtualisatiegolf die door datacenters raast.
DE EERSTE STAP NAAR EEN TOTAALPAKKET: CONVERGED INFRASTRUCTURE
Voor we de hyper toevoegen, doen we er goed aan even te bekijken wat we onder converged infrastructure verstaan. Dankzij dit soort infrastructuur kunnen we het hoofd bieden aan de problemen van de traditionele IT. Die laatste vereist namelijk drie verschillende lagen en bijgevolg ook drie verschillende teams: eentje voor de rekenkracht, de opslag en tot slot het netwerk. Bij geconvergeerde infrastructuur worden al deze hardwarecomponenten samengevoegd tot één toestel. Zo maakt u alvast komaf met uw zorgen over de compatibiliteit die u bij een traditionele IT-omgeving hebt. Bovendien vereenvoudigt het uw infrastructuur drastisch zonder aan mogelijkheden te verliezen. Om het nog eenvoudiger te maken haalt u dit ene, samengevoegde toestel meestal ook bij één leverancier.
DE HYPER IN HYPERCONVERGED INFRASTRUCTURE
De hypergeconvergeerde infrastructuur is de volgende stap in de evolutie naar één totaalpakket. Daarbij bouwen we verder op geconvergeerde toestellen en voegen we er virtualisatie en beheer aan toe. De ‘hyper’ staat namelijk voor hypervisor die hardware kan verdelen tot virtuele servers, switches en storage. Daarmee is hyperconverged infrastructure een allesomvattend systeem voor computing, netwerkconnectiviteit, opslag én virtualisatie. De intelligentie van het systeem zit in de hypervisor, die de verschillende componenten virtualiseert en met elkaar koppelt. In essentie is de hypergeconvergeerde omgeving dus software-defined. Dit staat in contrast met de converged infrastructure die vooral draait rond het combineren van hardware die ontworpen is om samen te werken los van enige software.
VERMINDER HET ADMINISTRATIEF WERK
Ook hyperconverged infrastructure haalt u meestal bij één leverancier. Dat bespaart u heel wat administratief werk, want u moet maar één leveranciersrelatie onderhouden. Ook wanneer u tegen een probleem of defect aanloopt bent u sneller geholpen: u moet slechts bij één persoon gaan aankloppen. In tegenstelling tot een traditionele IT-omgeving kunnen uw informatici zich nu bezighouden met innoveren in plaats van de boel draaiende te houden. Bij de traditionele IT in afgescheiden silo’s zijn er bovendien verschillende expertteams nodig die elk hun deel van het systeem beheren. Omdat een hypergeconvergeerde structuur zich gedraagt als één enkel systeem, heb je genoeg aan één ondersteunend IT-team. Dat team moet zich eigenlijk zelfs meer op de virtuele machines focussen, dan op de infrastructuur. Zo reduceer je de papierwinkel nog meer.
EEN FLEXIBELE OPSTELLING DIE U SNEL EN EENVOUDIG KUNT UITBREIDEN
De groei van uw data voorspellen is bijna onmogelijk. Daardoor is het ook bijzonder moeilijk om een datacenter uit te tekenen voor de capaciteit die u binnen vijf jaar nodig hebt. Bedrijven die IT-infrastructuur inkopen worden vandaag meestal met twee scenario’s geconfronteerd. Ze kopen te veel, waardoor ze een hoge prijs betalen voor rekenkracht en opslagcapaciteit die ze niet gebruiken, of ze slaan te weinig in waardoor ze niet aan de slag kunnen met hun big data of hun applicaties werken tergend langzaam. Met hyperconverged infrastructure voegen we daar nog een derde scenario aan toe: een waar u altijd juist genoeg hebt. Het systeem is namelijk modulair van nature (technisch: omdat het is opgebouwd uit verschillende nodes die op één x86 resourcepool worden geplaatst). De nodes zijn gemakkelijk uit te wisselen en je kunt zonder veel moeite uitbreiden. Vraagt uw business meer capaciteit? Voeg een node of twee toe. Minder nodig? Haal er een aantal uit.
Meer weten over hyperconverged infrastructure en de voordelen? Neem gerust contact op en we vertellen u er graag over bij een kop koffie.
Lees meer over hyperconverged infrastructure:
3 tips om van start te gaan met hyperconverged infrastructure
5 redenen waarom hyperconverged infrastructure uw aandacht verdient
6 criteria om een goede partner te kiezen voor uw hyperconverged infrastructure-project