Bij hyperconverged infrastructure combineert u rekenkracht, netwerkconnectiviteit, data-opslag, virtualisatie en beheer in één node. Dat levert u heel wat voordelen op zoals verminderde administratie en kosten en de mogelijkheid om uw systeem gemakkelijk en snel uit te breiden. Een aanlokkelijke combinatie die u graag in huis haalt, maar hoe pakt u de overschakeling naar deze infrastructuur nu het beste aan? Met deze drie tips zorgt u voor een vlotte migratie.

VERGELIJK WAT U HEEFT MET WAT U NODIG HEBT

De eerste stap bij het omschakelen naar een hypergeconvergeerde infrastructuur verschilt in de regel niet van een verandering in uw traditionele omgeving. Voor u uw nieuwe infrastructuur uittekent of ze begint te simuleren om ze te gebruiken voor virtuele desktoptoepassingen, het opzetten van een private cloud of een datacenter-in-a-box voor uw verschillende vestigingen, brengt u eerst de huidige omgeving in kaart met een business case. U neemt dan best de kosten, de complexiteit en capaciteit van uw opstelling onder de loep. Vervolgens maakt u een behoefteanalyse om uw huidige en toekomstige, geprojecteerde rekenkracht en opslagcapaciteit tegen elkaar af te wegen. Zo weet u waar het schoentje wringt of juist te groot is en wat er dus anders moet. Uit die vergelijking blijkt misschien wel dat u eigenlijk veel minder opslag gebruikt dan beschikbaar is. Die informatie neemt u mee naar de ontwerptafel: uw nieuwe systeem hoeft de huidige opslagcapaciteit niet te evenaren want u kunt duidelijk met minder. Wie zijn business case niet grondig uitwerkt zal zijn hyperconverged infrastructure nooit met zoveel precisie kunnen ontwerpen. Het gevolg: de migratie verloopt slordig, vraagt extra tijd, u overcompenseert en betaalt voor ongebruikte capaciteit. Of u onderschat de nodige rekenkracht en eindigt met een ontoereikend systeem. Kortom, u ziet de slaagkansen van uw nieuwe infrastructuur drastisch dalen.

DENK AAN DE MENSELIJKE KANT VAN HET VERHAAL

Traditioneel heeft een organisatie een specialist voor elke component in haar IT-omgeving: servers, opslag, virtualisatie en netwerk. Als u overstapt naar hyperconverged infrastructure, moeten diezelfde specialisten tot dan onbekend gebied verkennen – ook al automatiseert HCI heel wat taken in de achtergrond en verloopt de administratie meer gestroomlijnd. Die verandering heeft onvermijdelijk een grote impact op de samenwerking tussen verschillende IT-teams. Hyperconverged infrastructure brengt dus ook nieuwe workflows, technische informatie en best practices met zich mee die uw medewerkers nog moeten leren. Besteed daarom voldoende aandacht aan het changemanagementtraject zodat u niet alleen uw datacenter bijwerkt, maar ook uw medewerkers bij de verandering begeleidt.

BOUW UW HYPERGECONVERGEERDE INFRASTRUCTUUR GELEIDELIJK AAN UIT

Een van de grootste voordelen van hyperconverged infrastructure is de flexibiliteit om snel capaciteit toe te voegen of weg te nemen. Daarenboven kunnen de nodes ook apart van uw huidige systeem draaien. Dat maakt dat u deze nieuwe opstelling gefaseerd kunt invoeren in uw datacenter. Zo is het een goed idee om hyperconverged infrastructure te introduceren voor een nieuwe applicatie, zeker als u niet zeker bent dat uw huidige omgeving ze kan dragen. Zo kan een kernteam op kleine schaal kennismaken met de nieuwe technologie en ermee leren werken. Vervolgens voegt u stap per stap nodes toe, migreert u delen van uw oude infrastructuur en betrekt u geleidelijk aan meer IT’ers. Een ander startpunt voor de omschakeling is wanneer delen van uw datacenter het einde van hun levenscyclus bereiken. De oude delen vervangt u door een HCI-node en weer voegt u geleidelijk aan nodes toe.

Wil u ook van start gaan met hyperconverged infrastructure? Geef ons dan zeker een seintje. We helpen u graag verder.

Lees meer over hyperconverged infrastructure:

Wat is dat eigenlijk, hyperconverged infrastructure

6 criteria om een goede partner te kiezen voor uw hyperconverged infrastructure-project

Belgische bedrijven kiezen voor multicloud strategie

 5 redenen waarom hyperconverged infrastructure uw aandacht verdient